Kategorier
Renovering

Så får du råd med en köksrenovering i Stockholm

Drömmer du om ett nytt kök men tvekar inför kostnaden? En köksrenovering är möjlig även med en lite budget. Här är några tips för dig som bor i Stockholm.

Ett nytt kök kan i stort sett kosta hur mycket som helst. Börja därför med att bestämma hur mycket köksrenoveringen får kosta. Tänk på att ett nytt kök också höjer värdet på bostaden och att man därför kan be banken om ett renoveringslån. Men det går att renovera köket även med en mindre summa pengar. 

Är skåpstommarna ännu funktionella kan man kanske nöja sig med att lämna in köksluckorna för omlackering och sedan byta beslag och handtag. Kompletterar man med en ny bänkskiva kommer köket att kännas som nytt. Men det är viktigt att man tänker på helheten och matchar färgen på väggarna med köksluckornas kulör. 

Planering är A och O vid en köksrenovering

Ska man göra en komplett köksrenovering finns det några saker som kan vara bra att tänka på då det gäller planeringen. Ett kök är på sätt och vis en arbetsplats och ska därför vara funktionellt. Bra arbetsytor och förvaring som gör det enkelt att komma åt de viktigaste köksredskapen utan att man behöver gå över hela köket eller ställa sig på en köksstol. 

Ett nytt kök ska man leva länge med och därför kan vara bra att fundera över vad som inte fungerar med det gamla köket så att man inte gör om samma misstag med det nya. Visst är det snyggt med ett luftigt kök men har man flera köksapparater och mycket porslin och glas kan det vara praktiskt att få undan dessa i skåp. Då blir det också mycket enklare att hålla rent och städa köket.

Köksrenovering med stil som passar in

Att välja stil till köket är nästan det roligaste vid en köksrenovering. Men snyggast blir det om man tar hänsyn till bostadens övriga stil och kanske även husets arkitektur. Väljer man ett kök som matchar den övriga bostaden tröttnar man vanligtvis inte lika snabbt på det, vilket så klart också är bra för både ekonomin och miljön.

Finns det fina trägolv och snygga träpaneler på väggarna i bostaden kan det vara snyggt att plocka upp detta även i luckorna. Generellt brukar man annars säga att vita köksluckor får köket att se fräscht och luftigt ut medan mörka köksluckor får det att se mindre ut men mer exklusivt. 

Viktigt att välja rätt hantverkare till köksrenoveringen

Viktigt vid en köksrenovering i Stockholm är att välja rätt hantverkare. Ganska ofta kan man behöva hjälp av snickare, målare, elektriker, plattsättare och VVS-installatör. Att anlita en byggfirma som erbjuder totalentreprenad är därför det bästa. Välj gärna en firma som lämnar garanti på arbetet. 

Men det är viktigt att firman är certifierad och specialiserad på just köksrenovering. En certifierad firma har den särskilda expertis som krävs för att kunna utföra säkra och godkända installationer i ett kök. Använder man sig av obehöriga hantverkare och det blir fel kommer inte hemförsäkringen att gälla om det skulle uppstå problem.